Pestszentimre óvodacentrum építészeti tervpályázat

év: 2010 tavasz
típus: építészeti ötletpályázat
helyszín: Budapest / Pestszentimre
funkció: óvodacentrum
volumen: 1900 m2
építészet: Golda János / Stiebel Rita / Szepesi János



Kisvárosi hangulatú beépítés dinamikájára, ritmusára reagálva illesztettük a környezetbe az épületet. Célunk, környezettudatos szemléletre nevelő, szellemiségében és materálisan is fenntartható, energiatudatos óvoda tervezése. Az épület koncepcionális építészeti törekvése, az ember – épített környezet közötti koherens, strukturális összefüggéseit kereső, a környezettel kommunikáló nyitott, de egyben védelmező urbánus térélmény víziójának létrehozása, amely nem határolódik el és burkolózik be egy épületkubusba.
egyéni udvar
A pációk az egészséges életmód és környezettudatos nevelés, a gyermek kertészkedés (madáretetés, gyógy-, és fűszernövények ültetése, komposztálás…) színtere. A csoportok preferálhatják az elvonulásra, egyéni közösség kialakulására alkalmas intim környezetet, ugyanakkor a várossal kommunikáló udvar a csoportos közösségek közötti megfelelő szocializálódásra ad lehetőséget.
védelmező gyűrű
A kerített börtön effektust elkerülve a dél-nyugati fekvésű nyitott sport-, és játszó udvart enyhe utca felé történő lejtéssel alakítottuk ki. A terepszintbeli különbségekből adódó védelmező gyűrű helyrebillenti a környezet kissé zárt befelé forduló építészeti kialakítását, létrehozva ezzel egy működő urbánus teret is. A város felé kibővülő kommunikációt különböző burkolati elemekkel is kívántuk hansúlyozni.
gyermeki szemléletmód
Tervezési fókuszpont a gyermeki fejlődés „játszva-tanulás” színtere, az otthonérzet, kellemes miliőjű élettér megfogalmazása. Célunk, a környezettel összehangolt térelemek, a logikusan összakapcsolt fizikai terekről beérkező külső ingerek által valós térélmény teremtése. Fontosnak tartottuk a gyermek szemléletet, gyermeki gondolatvilágot, amelyet beépítettünk a tervezési programunkba (gyermek színpreferencia, gyermekrajzok készíttetése).
földszintes csoportszoba
Már a beépítési koncepciónál elsődleges szempontok közé soroltuk a csoportszobák földszinti elhelyezését. Az egyéni pációval összekapcsolt foglalkoztatókat a játszóudvar köré szerveződnek.
színkoncepció
Az épület színkoncepciója az épített környezet - használati funkció - óvodásokkal készített gyermekrajzok és színpreferencia komplex vizsgálatán alapszik. Az épület külső színezését tört fehér színezettel és fa burkolattal láttuk el. A csoportszobák színezésére vidám, nyugtató, élénk, derűs, világos tónusértékű színárnyalatokat használtunk. A szakirodalomban szereplő (3-6 éves gyermekek) színkedveltségi értékei és a gyermekrajzok (5-6 éves gyermekek) színpreferenciája nagymértékben fedik egymást. Az előszeretettel használt élénk pirosat preferáltuk a színharmónia megtervezésénél. Választásunk a cseresznyepiros, kankalinsárgára és a fajanszzöld színárnyalatokra esett. A polikróm triád harmóniában lévő színezetek vidám, derűs, de egyben nyugodt légkört és térélményt biztosít a csoportszobáknak.
gépészet
Az épület gépészeti rendszerét az EU irányelveknek is megfelelő energiatudatos épület szemléletére alapozva – csekély lehűlő felület, kompakt forma, benapozási feltételek figyelembe vétele, geotermikus fűtési rendszer, megújuló energiaforrások preferálása – alakítottuk ki.