ÉME Mesteriskola XXI. ciklus felvételi pályázat

év: 2010 nyár
típus: felvételi tervpályázat
helyszín: Keszthely / vásártéri lakótelep
funkció: mementó kávézó
volumen: 480 m2
építészet: Szepesi János
     



kutatás: Közelítés a város múltján keresztül, kapaszkodók keresése: Idegen zárvány a városban. Közelítés a volt funkción keresztül: anyag, pakura, kőolaj, ipar, funkció, foszilis energia, egy korszak vége, mementó
gondolat: Emlékeztessük az ipari múltra a jövő generációját, tanulni kell a hibákból. A funkcióját vesztett szoborszerű építmény alkalmas lehet arra, hogy bemutatásra kerüljön az emberiség által, az elmúlt években használt fosszilis energiahordozók térnyerése, virágzása, emberekre, társadalmakra gyakorolt hatásai, illetve elmúlása !?
kutatás: Létezik-e olyan épület, építészeti alkotás, kulturális közeg, amely ezen gondolatokon alapszik? Érdemes-e megtartani egy sivár, mára funkcióját vesztett építményt? Lehet-e újra értelmezni és a napi élet részévé tenni? Van-e rá kereslet?
gondolat: Európában létezik egy szervezet, amely az Ipari örökség túrizmussal foglalkozik (ERIH). Magyarország is tagja. Többek között a zalaegerszegi Magyar Olajipari Múzeum, a budapesti Öntödei Múzeum, a budapesti Gázmúzeum is képviselteti magát. A zalaegerszeg - Budapest útvonalba szervesen bekapcsolható Keszthely ezen része is.  









kutatás: Ha folytatjuk ezt a gondolatmenetet, felmerül a kérdés, milyen funkcióval töltsük meg az építményt? Szükséges-e bővíteni? Kell-e újonnan épített rész? Mitől fog élni? Ki fogja használni?

gondolat: A helyszínen, új épület elhelyezése káros lenne, tovább rontaná a helyzetet. A meglévő épületek által közrezárt tér, zöld park, sokkal erősebb értékkel bír. Nem szabad új épített elemet elhelyezni, csak kertépítészeti eszközök alkalmazása megengedett. A meglévő volt pakura tárolót, meg kell nyitni a tér felé,  és a funkciókat a jelenlegi kontúrjain belűl elhelyezni. Össze kell kapcsolni a térrel, a tér szerves részévé, kell tenni. 
ipari múzeum, mementó:
-Az építmény zárt részében helyet kaphat egy vetítőterem, ahol az elmúlt időszak, fosszilis energiahordozóiról láthatunk filmeket, negatív példákat. A terem felületét teljes egészében bekenjük pakurával, vagy egyéb kőolaj származékkal, hogy jobban hasson az érzékeinkre, illetve az ülőalkalmatosságok az olaj tárolására szolgáló hordókból vannak kialakítva. 
-A nyitott részen találhatunk egy állandó kiállítást, mely egy tervezett szisztéma szerint bemutatja a szénhidrogének környezetünkre gyakorolt hatását, illetve mire használták régen az építményt.
-A nyitott részen bemutatásra kerül a talajszennyezés is. Az itt tárolt pakura talajba szivárgását hivatott bemutatni az a talajmetszék, mely az udvar közepén áll és a szennyezés ellenére nő belőle az élet.
Egy kis film a pakuráról: pakura

múzeum shop, mementó kávézó:
a kávézó a köztes funkció a múzeumot felkereső, illetve a mindennapjait a környéken élö emberek közt. A kávézóban megtalálhatóak egyéb prospektusok, ipari örökségünk útvonalai (ERIH). Az építészeti formálás következményeként különböző vetítő felületek alakulnak ki. Itt már jövőbemutató példákat is láthatunk a megújuló energiákról. A múltat egy sötét dobozba zártuk, és a jövőt kinyitjuk. Megpróbálunk új szemléletre nevelni!


olvasóliget: 
Az előzőekben felvázolt funkciók és a környezetben rejlő nyugalom kiegészíthető ezen kulturális funkcióval is. Egy kis film az  olvasásról, könyvekről és az olvasóligetről: olvasóliget

köszönet a segítségért és támogatásért:
szüleimnek, Rácz Sanyinak, Stiebel Ritának, Stiebel családnak