Budavár, a volt Karmelita kolostor előtti Ellyps - sétány

év: 2011
típus: zártkörű ötletpályázat / III. díj
helyszín: Budavár / volt Karmelita kolostor előtti Ellyps-sétány
funkció: grund
volumen: 1920m2
építészet: Nagy Iván / Banu Roland / Haraszti Lívia / Román László / Szepesi János


a gondolat
„A grund... Ti szép, egészséges alföldi diákok, akiknek csak egyet kell lépnetek, hogy künn legyetek a végtelen rónán, a csodálatos nagy, kék bura alatt, melynek égbolt a neve, akiknek a szemetek hozzászokott a nagy távolságokhoz, a messze nézéshez, akik nem éltek magas házak közé ékelve, ti nem is tudjátok, mi a pesti gyereknek egy üres telek. Ez jelenti számára a végtelenséget és a szabadságot. Egy darabka föld, melyet egyik oldalról düledező palánk határol, s melynek többi oldalán nagy házfalak merednek az ég felé. Most mára Pál utcai grundon is nagy, négyemeletes ház szomorkodik, tele lakóval, akik közül talán egy se tudja, hogy ez a darabka föld néhány szegény pesti kisdiáknak a fiatalságát jelentette.”                                        Molnár Ferenc


a funkció
A mindenkori vári kirakodóvásár, a turistákra kihegyezett matyó hímzések mellett, úgy gondoltuk, méltó helyet kaphat egy a helyi embereket kiszolgáló funkció is. A karmelita kolostor előtti tér kedvező lehetőségeket biztosított, az átlagpolgárok sportolási, pihenési szórakozási igényeinek a kielégítésére. A hely adottságaiból kiindulva, egy szabadabb formálású, sokoldalúan használható sportfelületet hoztunk létre. Különös szerepet szentelve a lassan feledés homályába vesző hagyományos sportjainknak, mint pl.: méta, prücsök, fecskézés. De a tér optimálisan kezelhető a mai freestyle sportok szerelemeseinek is. Úgy gondoljuk, jelentős közösséget formáló ereje van a térnek.




arisztokrácia - polgári létforma
A valaha az uralkodó osztálynak otthont adó helyről mára teljesen eltűntek az arisztokrácia vonásai. Viszont a helyet még nem tudta igazán elfoglalni a polgári demokrácia. Az eső ledöntötte várfal következtében, egy az eredetileg is polgári rétegnek szánt sétány bővülhet ki egy igazi közösségi hellyel.
az erózió
A jelenségben rejlő őserő motivált minket arra, hogy a jelenlegi szituációban ne a kárt lássuk, hanem egy új lehetőség kezdetét. A tér építészeti megformálását is a természet szabad, olykor kegyetlen viszonyai ihlették. 

az anyag
Az 1968-as mexikói és az 1972-es müncheni olimpiai versenyeket már szintetikus pályákon rendezték meg. A müncheni pályákat a Rekortán GmbH gyártotta. Ez az elnevezés ma is - a cég megszűnése ellenére - a szintetikus pályák gyűjtőfogalmaként, közkeletű elnevezéseként működik. A szintetikus pályák aszfaltra vagy beton alapra, esetleg aszfalthelyettesítő szintetikus alapra épülhetnek. Az alap sík: 4m-es léc alatt 4 mm-nél nagyobb ék nem szabad, hogy elférjen. Az alap lehet vízzáró vagy vízáteresztő, ami attól függ, hogy milyen a pálya szintetikus részének a szerkezete. Spray Coating  szórt felületű pályák - pl. Polytan WS. A pályaalap fekete gumi granulátum és poliuretán, finischerrel terítve a kívánt vastagságban. Majd egy speciális szórógéppel poliuretán és gumi granulátum keveréket juttatunk a felületre. Vízáteresztő szerkezet, sportjátékok, testnevelés általános céljainak megfelelő UV stabil, időjárásálló felület.

a fa
Terebélyes, lombhullató fa. Kérge sötétszürke, sima. A levelei három-ötkaréjúak, fogazottak, 10 cm hosszúak és szélesek. Felszínük sötétzöld és sima, fonákjuk kékesfehér, az erek mentén szőrös. Ősszel sárgára illetve vörösre színeződnek. A virágai aprók, pirosak, egyivarúak. Tömött csomóik kora tavasszal nyílnak, kétlakiak. A termése ikerlependék, a termés szárnyai pirosak, 2 cm-esek. A vörös juhar (Acer rubrum) a kétszikűek (Magnoliopsida) osztályának a szappanfavirágúak (Sapindales) rendjéhez, ezen belül a szappanfafélék (Sapindaceae)családjához tartozó faj.