Bolgár Köztársaság Magyarországi Nagykövetség / homlokzatfelújítás

év: 2013 / 2014
típus: engedélyezési terv / kivitelezési terv / megvalósult
helyszín: Budapest / Andrássy út
funkció: Nagykövetség / homlokzatfelújítás
volumen: 1300m2
építészet: Horváth Roberta / Mészáros Erzsébet / Szepesi János


épületszerkezet: Pataky és Horváth Kft
kivitelezés: Standard Kft.
műszaki ellenőr: Szepesi János

Az épület 1882-ben épült meg, nyaraló funkcióval egy emeletes épületként, kváder vakolatdíszes homlokzattal, magastetővel, klasszicista stílusban.
1924-ben jelentősen átalakították és bővítették az épületet, arányrendszere, homlokzati kialakítása teljesen megváltozott, az utcai fronton hármas osztású homlokzati tömegképzés jelent meg kiemelkedő központi résszel, a tető is tagolódott, az alaprajz teljesen átalakult, vele az ablakok mérete, osztásrendszere, neoreneszánsz stílusban.
1939-től lelhető fel az épületben a Bolgár Királyi Követség, azóta Bolgár Nagykövetség. Az épületet ez idő tájt tovább alakították teljes négyzet alaprajzi elrendezésre, második szintet építettek, erkélyeket hoztak létre, tetőteret hoztak létre.
A mai állapot kialakulásához még egy átalakítási fázison ment keresztül az épület:
a 2.emeleti nyílászárók méretét megnövelték, hogy igazodjon az 1.emeleti ablak méretekhez, a főpárkányzatot elbontották, az utcafronti kiálló tömeg 2.emeleti teraszát beépítették és toronyfedéssel látták el. A többi homlokzatot szinte teljes egészében mentesítették a díszítéstől.
Összességében elmondható, hogy a száz év alatt történt átalakítások-bővítések az épület építészeti értékeinek a rovására mentek.

A homlokzatfelújítás során törekedtünk a megmaradt értékek megmentésére, új életre keltésére. 



 ilyen volt: